hétfő, május 13

Medence takarók

A medence működése során jelentős hőt von el a párolgás. Medence takaró használatával csökkenthetjük a párolgás okozta víz, hő és vegyszerveszteséget ezáltal a medence fenntartási költségeit. A medence takarásával meghosszabbodik a fürdésre alkalmas hőmérsékletű víz használhatósága, valamint a vízbe hulló, jelentős mennyiségű szennyeződéstől is megóvjuk a medencénket. A medence takarás többféle módon kivitelezhető.

A hagyományos medence takaró, szolár fólia, vagy más néven szolár takaró a lehető legkedvezőbb árfekvésű, ám ennek ellenére igen hatékony megoldás a medence takarás megvalósítására. A medence méretéhez és formájára egyedileg gyártható. Anyaga a csomagoláshoz használt buborékfóliára hasonlít leginkább, de annál jóval vastagabb és ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. Ezt a típusú alapanyagot tekercsben szerzik be a gyártók és hegesztéssel illesztik egymás mellé a szelvényeket, hogy elérjék a kívánt méretű medence takarót. Színe a döntő többségében kék. Kisebb medencéknél csévélő nélkül is használható, mert az alapanyaga könnyű, ezért kézzel is összehajtogatható.

Szolár fólia, szolár takaró

A biztonsági medence takarók célja, hogy megóvják a gyermekek és háziállatok testi épségét. Legalább 600g/m2 súlyú PVC fóliából készülnek és teherbíró képességük elérheti az 50 kilogrammot. A szilárdságot és teherbíró képességet nem csupán a vastag fólia biztosítja, hanem az egy méterenként elhelyezett alumínium cső, amely 20-20cm-el túlnyúl a medence peremén. A medence takarás és kitakarás nem igényel hosszú procedúrát, néhány perc alatt kivitelezhető.

Biztonsági medence takaró

A biztonsági hálós medence takarás egyetlen célja a gyermekek védelme. Teherbírásuk egyedülálló módon elérheti a kétszáz kilogrammot is. Ezzel jóval megelőzve a biztonsági fóliák és redőnylamellák teherbírását. Telepítésükhöz a medence körül nagy szakítószilárdságú rögzítő elemekre van szükség, melyekbe beakasztható a biztonsági háló. A rögzítő fülek kis méretűek, nem rontják medence összképét.

Biztonsági hálós medence takarás

A redőnylamellás medence takarók a lehető legjobb kombinációt nyújtják az esztétikum, praktikusság és biztonság területén. Érdemes már a medence építésénél figyelmet fordítani a redőnylamella helyének megfelelő kialakításra. Elhelyezésük többféle módon kivitelezhető. Lehet a medence partjára telepíteni a felcsévélő szerkezetet, vagy a vízszint alá helyezni a berendezést elrejtve a szemek elől. A lamellákból többféle típus létezik. Van áttetsző és szolár kivitel is. A szolár redőnylamellák víz felőli része fekete vagyis hőelnyelő képességgel bír. Ezek üreges kialakításúak, melyeknek végein záró idomok akadályozzák meg a víz bejutását a profilba. Sajnos idővel ezekbe a profilokba a körültekintő gyártás ellenére is beszivároghat a medence vize. Ezzel nagyban megnehezíti a lamellák cseréjét, illetve javítását, mert a bejutott víz mennyiségével arányosan megnő a lamellák súlya és több embert igényel a szakszerű szétszerelésük, valamint a medencéből való kiemelésük. Ezzel szemben a habosított műanyag belsejű REHAU medencetakaró esetében nem áll fenn ez a probléma. Az úszóképessége és hordozóereje sem csökken az idő teltével. A redőnylamellák típustól és gyártótól függően különböző színekben kaphatóak és a gyártó a medence formájára szabja a medence takarót.

Redőnylamellás medence takaró, külső csévélővel

A téli medence takarók vastag PVC fóliából készülnek és elsődleges feladatuk, hogy tökéletesen lezárják a medencét. Ezért alapvető elvárás velük szemben, hogy a medence víztükrénél jóval nagyobbak legyenek. Rögzítésük többféleképpen oldható meg. Lehet vízzsákokkal a helyén tartani, hevederes vagy beakasztható füles rögzítést alkalmazni, attól függően, hogy milyen típusú a medence és milyen a medence takaró konfekcionálása.

Téli medence takarás, vízzsákokkal rögzítve

A polikarbonát medencefedések kiépítése nem csupán költségek terén kiemelkedő megoldás. Megjelenése elegáns és védi a medencét minden káros hatás ellen. Megakadályozza a medence vizének párolgását és az üvegházhatásnak hála felmelegíti a medence vizét, ezért medence fűtése során jelentős energiát takarít meg. Minden vízbe hulló szennyeződés ellen védelmet nyújt. A fedés mozgatását sínrendszer biztosítja, így a teljes medence fedése eltolható és könnyen hozzáférhetővé teszi a medencét. A medencefedésekből is rengetegféle létezik, ha van rá igény, későbbiekben erről is írok egy önálló bejegyzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése