kedd, április 2

A medencék fajtái


A medencéket két csoportba sorolhatjuk működési elvük szerint: süllyesztett- és feszített víztükrű medencékre.

A süllyesztett víztükrű medence, mint a nevéből is adódik, úgy van kialakítva, hogy a vízszint nem éri el a medence tetejét. Gyártótól és típustól függően 10-20 centiméterrel van alatta. Ennek előnye, hogy egyszerűbb és olcsóbb a kivitelezése, valamint nincs szükség kiegyenlítő tartályra. A padlóösszefolyó mellett egy, vagy nagyobb medencéknél több szkimmeren keresztül szívja a szivattyú a vizet, majd szűrőkön keresztül tisztítva pumpálja vissza a befúvókon át a medencébe. Ez a típus a legelterjedtebb az otthoni medencék között.

A feszített víztükrű medencéknél a víz szintje a medence pereméig ér. Ezért nincs szükség szkimmerre, mert a víz a peremen átbukva folyik le a víztartályba és közben eltávolítja a víz színén úszó szennyeződéseket, pl. faleveleket. Ezeknél a medencéknél fontos szerep jut a kiegyenlítőtartálynak, mert a szivattyúnak nincsen közvetlen kapcsolata a medencével. A medence színén átbukó, majd a rácsokon átfolyó víz a kiegyenlítőtartályba kerül. Innen szívja szűrőkön keresztül a vizet a szivattyú és tisztítva pumpálja vissza a befúvókon át a medencébe. Ennek a kialakításnak számos előnye van. Esztétikusabb megjelenés, a medence térfogata teljes mértékben ki van használva és ezáltal nem alakul ki vízkövesedés a víz szintjén. Az uszodákban jellemzően feszített víztükrű medencék találhatók.

A medence anyagát tekintve lehet műanyag, fém és beton építésű.

A műanyag és fém falú medencék előre gyártott méretben és formában érhetők el. Jellemzően téglalap, kerek és ovális formában, de több gyártó is készít különleges formájú medencetesteket. Burkolatuk általában PVC fólia, mely lehet egyszínű, mintás, akár mozaikcsempe hatású is. Ezen kívül léteznek még a prémium kategóriába nevező kerámia réteggel megerősített műanyag falú medencék is, melyek nem csupán árban nyújtják a prémiumot. Kerámia bevonatuknak köszönhetően jobban ellenállnak a mechanikai behatásoknak, simább felületükön nehezebben rakódnak le az algák és egyéb szennyeződések, így könnyebb feladat a medence tisztítás, valamint a medence színe az erős UV sugárzásnak, vegyszereknek is jobban ellenáll, mint a hagyományos PVC fólia. Ezeknek a medencéknek a telepítéséhez elengedhetetlen a helyszín könnyű megközelítése, mert a medencéket egyben teherautóval szállítják és daruval emelik a helyükre.

A beton medencék a technológiából adódóan bármekkora méretűek és formájúak lehetnek. Mivel a medence mérete, formája és kialakítása szabadon tervezhető és kivitelezhető, csupán a medence építő szakember fantáziája és a büdzsé szabhat határt.

A zsaluköves beton medencék építésének lényege, hogy az elkészült vasbeton alapra zsalukövekből építik fel a medence oldalát. Építése viszonylag gyors és kedvezőbb árfekvésű, mint a vasbeton szerkezet kialakítása. Vízállóságát a fólia burkolat biztosítja, így nem fagyveszélyes a szerkezet. Falvastagsága a medence méretétől függően 20-30 cm.

A vasbeton szerkezetű medencék építése idő- és költség igényes feladat. A medencetest maga adja a vízzárósságot, így különböző üvegmozaik és csempe burkolatok alkalmazhatóak. Régi vasbeton medencék felújításánál előfordulhat, hogy a medencetest már nem biztosítja a vízzárást. Ezt többféle szigetelési eljárással is ki lehet küszöbölni, pl. vízzáró vakolat, műgyanta bevonat, injektálás, de pénztárcakímélőbb megoldás a fólia burkolat.

Feszített víztükrű vasbeton medence, csempe burkolattal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése