péntek, július 31

Medence tisztítás házilag

Kisméretű Bestway vagy Intex medencék szűrőberendezése általában kimerül egy filterrel ellátott vízforgatóban. Ezek a forgatók igen kis mennyiségű vizet képesek megforgani és mivel a be és kiáramló csővezeték a vízszint alatt helyezkedik el, így a víz tetejéről sem gyűjti össze a szennyeződéseket. Vagyis nagyrészt emberi erővel és vegyszerezéssel lehet tisztán tartani a medence vizét. Érdemes beszerezni egy időzítő kapcsolót és beállítani, hogy a vízforgatás napi 5 × 90 percre kapcsoljon be.

Bestway, Intex medencék

Hogyan lehet egyszerűen eltávolítani a látható szennyeződést?
Látható szennyeződéseket két módon távolíthatjuk el. Egyrészt szükségünk van egy medence tisztító hálóra, amit szinte minden kisállatkereskedésben vagy nagyobb üzletben megkaphatunk. Ezzel az eszközzel könnyedén összeszedhetjük a szennyeződéseket a víz színéről. A medence alján leülepedett szennyeződéseket víz alatti „porszívóval” távolíthatjuk el. Tulajdonképpen egy porszívófejre van szükségünk amit a szivattyú szívó ágára csatlakoztatunk. De magával a csővel is felszippanthatjuk a szennyeződés nagy részét ha nincs kéznél céleszköz.

Medence tisztító háló és a porszívó fej

Hogyan kell fertőtleníteni a medence vizét?
Ha mechanikusan megtisztítottuk a medencét jöhet a fertőtlenítés. Mivel ezeknél a kisméretű medencéknél nincs vegyszeradagoló, ezért minden nap (!) kézzel kell adagolni a fertőtlenítő szert. Ez történhet folyékony uszodavegyszerrel vagy boltban kapható magas koncentrációjú (90%) klór koncentrátummal, ami olcsóbb megoldás. Fontos, hogy a vegyszer adagolása a vízforgató rendszer működése közben történjen, mert így szavatolható, hogy az megfelelő módon összekeveredik a vízzel! Ha azonban nincs vízforgató berendezésünk, akkor a vegyszer elkeveredését a medencében való körbe-körbe járással is elősegíthetjük.

Mennyi vegyszert kell adagolni?
Ez a medence méretétől vagyis a víz mennyiségétől függ leginkább. Ha a medence csomagolásán vagy a használati útmutatóban nem talál ilyen adatot, akkor ki kell számolnunk a medence térfogatát.

Pi × r 2 × h

Pi = 3.14
r = a medence átmérőjének fele, vagyis sugara
h = a víz szintjének magassága

A klór adagolását követően, két óra elteltével ellenőrizni szükséges a víz minőségét! A klór koncentrációja 0.3 – 0.6 mg/l között legyen. Ajánlott a klór adagolását reggel és este elvégezni. A pH-szint beállítása heti két alkalommal elegendő.

Mit tegyek ha nyaralni megyek és nem lesz ki adagolja a vegyszert?
Amennyiben legalább 2-3 napot távol marad a medencétől alkalmazható a sokkolásnak hívott technika. Ez nem más mint a vegyszer durva túladagolása. A szokásos napi mennyiség háromszorosát kell a medence vizébe juttatni. Ezen kívül medencetakaróval le kell fedni a medencét és az intenzív vízforgatásról sem szabad megfeledkezni vagyis ugyanannyit kell forgatni a vizet mint használat közben. Így elkerülhető az algásodás és a nyaralásból visszatérve tiszta, használható medence vár minket. Fontos! A medence használatba vétele előtt mindenképp ellenőrizze a pH-értéket. Ellenőrző eszközt „pooltester”-t bármely szaküzletben be tudja szerezni. A pH-érték 7.2 – 7.6 között, a klór értéke 0.3 – 0.6 mg/l között megfelelő.

Időzítő kapcsoló

Ha megfelelően kezeli a medence vizét, akkor az ilyen kisméretű medence vize is tiszta, használható marad egész nyáron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése